Even voorstellen

Ruim acht jaar geleden kwam ik in de persoonlijke sfeer voor het eerst bewust in aanraking met hoogbegaafdheid. Sindsdien heb ik mij, zowel persoonlijk en professioneel als psycholoog, verdiept en gespecialiseerd in dit onderwerp. Mijn naam is Andries Rhebergen en met Pr!ma Talent zet ik me in voor het herkennen en ontwikkelen van talent bij (hoog)begaafde kinderen en (jong)volwassenen. Naast mijn werk voor Pr!ma Talent ben ik docent Toegepaste Psychologie, projectleider (hoog)begaafdheid bij stichting PROO en kartrekker van de zichtlijn ‘Talentontwikkeling’ binnen Het LEF (Leiden Education Fieldlab). Vanuit al deze rollen werk ik aan bewustwording, erkenning en passende ondersteuning voor (hoog)begaafden.

Als ECHA-Specialist in Gifted Education heb ik mij verdiept in de (h)erkenning van hoogbegaafdheid in alle facetten van ontwikkeling. Deze internationaal erkende opleiding geeft mij de expertise om zowel kinderen als volwassenen te begeleiden bij hun persoonlijke en cognitieve groei.

Wat mij drijft

Mijn focus ligt op (identiteits)ontwikkeling en jezelf zijn, vooral bij kinderen die enerzijds hun eigen pad willen volgen maar anderzijds bij hun leeftijdsgenoten willen horen. Dat innerlijke spanningsveld vormt vaak een belangrijke uitdaging in hun ontwikkeling. In mijn publicaties ga ik dieper in op hoe we deze kinderen kunnen helpen hun plek te vinden, zonder zichzelf kwijt te raken.

Wat ik doe naast Pr!ma Talent

  • Leiden Education Fieldlab (LEF)
    Bij het LEF organiseer ik samenwerkmiddagen hoogbegaafdheid waar leerkrachten, zorgprofessionals, beleidsmakers en andere professionals kennis en praktijkervaringen uitwisselen en zich actief kunnen inleven in de belevingswereld van (hoog)begaafde leerlingen. Beweging creeren is waar we voor staan bij het LEF

  • Projectleider Hoogbegaafdheid
    Bij stichting PROO, een schoolbestuur met 20 basisscholen, ben ik projectleider hoogbegaafdheid. Doel is het inrichten van een dekkend netwerk en het begeleiden van scholen bij het inrichten van de verschillende ondersteuningsnivea’s voor meer- en hoogbegaafde kinderen.

  • Docent toegepaste psychologie
    Op Hogeschool Leiden werk ik als docent onder andere in de minor neurodiversiteit waar we ook aandacht besteden aan het onderwerp hoogbegaafdheid. Daarnaast begeleid ik individuele hoogbegaafde studenten en een peergroup. Ook geef ik les in psychodiagnostiek, innovatie, positieve psychologie en talentontwikkeling.

Waarom ik dit belangrijk vind

Ik geloof dat iedereen recht heeft op een omgeving waarin eigenheid, nieuwsgierigheid en ontwikkeling samenkomen. Juist mensen met een groot cognitief potentieel hebben soms méér nodig dan standaardonderwijs, goedbedoelde zorg of een reguliere werkplek. Door te werken vanuit verbinding en maatwerk wil ik bijdragen aan een samenleving waarin talent gezien, begrepen en benut wordt, zowel op school, thuis en in organisaties.

Benieuwd wat ik voor jouw kind, school of organisatie kan betekenen? Neem gerust contact op voor een kennismaking.